Sárgabarackos clafuties
A franciák verhetetlenek ebben a műfajban is. A clafuties (ejtsd: klafutí) egy krémes, tejes pite melyet különböző gyümölcsökkel gazdagítanak. Én most sárgabarackkal bolondítottam meg.
Lehet, hogy nem ez a legszebb, sőt biztos is de az íze valóban egyedi és megunhatatlan. A 19. századból származik ez az édesség. A francia Limousin vidéken terjedt el ez a desszert és nevét a sütőtálkáról kapta.
Eredetileg magos fekete cseresznyét szórtak a híg tésztába. Én így is kóstoltam Párizsban. De most nézzük az én verziómat.
Hozzávalók 2 db 25 cm-es tálkához:
10 db érett sárgabarack
5 dkg vaj
10 dkg liszt
4 db tojássárgája
2,5 dl tej
13 dkg cukor
csipet só
- A vajat felolvasztjuk, majd félretesszük egy kicsit hűlni.
- A cukrot, a sót és a tojássárgáját simára keverjük, majd hozzáadjuk a vajat.
- A lisztet hozzáadagoljuk. Nagyon sűrű masszát kapunk, de a maradék tejjel fellazítjuk.
- Ennél jóval egyszerűbb, ha egy turmixgépbe öntjük az összes hozzávalót és sima tésztává dolgozzuk az alapanyagokat. Olyan híg keveréket kapunk, mint egy palacsinta. Vagy talán még ennél is folyósabbat.
- Ezt a kiválasztott tálkánkba öntjük és a kimagozott, félbevágott barackokat belerakjuk a folyékony masszába.
- Közepes fokozaton kb. 30 percig sütjük, addig míg aranybarna nem lesz a tészta teteje. Melegen és hidegen egyaránt fogyasztható. Van aki, még egy kis porcukorral is megszórja az elkészült clafuties-t, de ez már ízlés kérdése.