Csokoládéfagyi kakaóbab grillázzsal
A legfontosabbal kell kezdenem. Ez a recept nem saját találmány, hanem egyik kedven blogom, a Praliné Paradicsom révén tettem szert rá. Egyszerűen fantörpikus! Imádom Zsuzsi fantasztikus fotóit és a számtalan nyálcsorgató csokoládéból készült finomságát. Látogassátok meg az oldalt és vesszetek el a sűrűjében. Csak egy picit átalakítottam a saját képemre a receptet. Íme az én változatom:
Hozzávalók a fagyihoz:
- 3 tojássárgája
- 7 dkg méz
- 10 dkg étcsokoládé
- 250 g tej
- 200 g tejszín
- nagy csipet só
Hozzávalók a grillázshoz:
- 2 nagy ek. cukor
- 2,5 dkg kakaóbab- A tojássárgákat a mézzel elkeverjük és hozzáadjuk a tejet. Alacsony lángon folyamatos kevergetés mellett addig főzzük a krémünket, amíg sűrűsödni nem kezd. Ezt úgy teszteljük, hogy a főtt krémbe belemártunk egy kanalat. Ha szépen bevonja és nem folyik le a sárga édesség, akkor nyert ügyünk van.
- Közben az étcsokoládét vízgőz fölött sima, tökéletesen folyósra olvasztjuk. Az elkészült krémbe beleforgatjuk a csokoládét, hozzáöntjük a tejszínt és egy nagy csipet sóval megsózzuk az egészet.
- Végül egy alaposan behűtött fagylalttartályt előhúzunk a fagyasztóból és fél óra alatt tökéletes minőségű csokoládéfagyit készítünk.
- Tálalás előtt tegyük a fagyasztóba az elkészült jeges desszertet kb. 1-2 órára.
- A kakaóbab grillázst könnyedén elkészíthetjük. Jó minőségű kakaóbabhoz hozzájuthattok a Fűszerésznél vagy a Rózsavölgyi Csokoládénál.
- Egy mozsárban vagy nyújtófával durvára törjük az egész kakaóbabot.
- A cukrot karamellizáljuk néhány perc alatt egy lábasban, majd lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a durvára tört kakaóbabot.
- Egy zsírpapírra öntjük a grillázst, szépen elsimítjuk és hagyjuk megszilárdulni. Majd darabokra törjük a megszilárdult táblát és mozsárban darabosra törjük.
- A fagyit poharakba porciózzuk és tört kakaóbab grillázzsal megszórjuk.